Afrikaanse gospel

Afrikaanse gospel

Haacht Station

Afrikaanse Gospel...

meer dan zingen!


Het Engelse woord gospel betekent 'evangelie'.

'God spell' is letterlijk vertaald 'een goed verhaal'.

Moet je dan gelovig zijn om gospel te zingen? Niet volgens Joseph.

Iedereen kan gospel zingen. Als je het maar wil! Je moet voelen wat je zingt, het gaat om meer dan enkel klanken en woorden. Dan pas ben je in staat om je publiek te raken.

De liederen van het 'Karibunikoor' zijn hoofdzakelijk Afrikaans-liturgische liederen in het Lingala, Swahili, Kikongo of andere talen/dialecten. Ze vertegenwoordigen heel wat landen zoals Congo, Kameroen, Nigeria en Zuid-Afrika.


De teksten zijn soms echte tongbrekers, maar na verloop van tijd krijgen we alles gezongen en kennen we de teksten uit het hoofd. Met succes, als we onze Afrikaanse luisteraars mogen geloven.

Voor hen is het een aangename verrassing om blanke kelen de Afrikaanse woorden 'accentloos' te horen uitspreken.

'Je moet voelen wat je zingt.'

Gospel brengt je in beweging!


Karibuni zingt bijna uitsluitend Afrikaanse gospel.

De wortels ervan liggen in de Afrikaanse zangtraditie. Die kwam, met de zwarte slaven, in Amerika terecht, waaruit in de zuidelijke katoenvelden, een nieuw muziekgenre ontstond, 'gospel'. Christelijke, Engelstalige religieuze muziek onder begeleiding van orgel, piano of synthesizer. De term gospel is nadien weer overgewaaid naar Afrika. De Afrikaanse gospel kent vooral percussiebegeleiding of eventueel gitaar en wordt gezongen in verschillende Afrikaanse talen.

Het was even wennen. In een koor zing je juist en beheerst, met de partiturenmap voor je borst, alles onder controle. Dat dachten we toch...

Maar die gedachte werd al snel overboord gegooid. Alles geven was de boodschap.

En wij maar roepen en zingen tot we er schor van werden.

Toegegeven, in die beginperiode klonk het niet al te best.

Maar we leerden onze eigen stemmen beter kennen en beheersen. Schaamte verdween en vertrouwen kwam in de plaats, samen met de zin om het beste van onszelf te geven, met volle overgave en met stemcontrole. We doen het goed als we zingen op ons gevoel,... als de schwung erin zit.


Week na week verleggen we onze grenzen.

Van √©√©nstemmige naar vierstemmige liederen, van eenvoudige ritmes naar de meer melodieuze gezangen. Het koor zingt zonder partituren. Liederen worden aangepast aan de stemming van het moment. Zo blijft er altijd ruimte voor improvisatie. 


KARIBUNI


webdesign appelenenperen.be